Vyhledej
Královédvorsko > Sport

Hradišťské cyklokrosy - měřené cyklokrosové tréninky 2024/25 startují již tuto sobotu

Redakce / 21.10.2024
Již 26.10.2024 začíná další ročník měřených cyklokrosových tréninků v Choustníkově Hradišti. Díky nadšení místních cyklistů a cyklistického oddílu TJ Jiskra Jaroměř Potocký, se opět můžete těšit na krásnou cyklokrosovou trať, která umí překvapit v každém počasí.

FOTOGALERIE - Hradišťské cyklokrosy - měřené cyklokrosové tréninky 2024/25 startují již tuto sobotu

Sportovní areál bude plně k dispozici všem cyklistům od poloviny října až do konce února, kdy zde je po celou zimu vytyčená cyklokrosová trať jak na sobotní dopolední tréninky, tak pro měřené veřejné tréninky se závodním nasazením v odpoledních hodinách v předem daných termínech (najdete na konci článku). Trať je v některých úsecích velmi rychlá, jinde technicky náročnější. Závodník, trenér i divák má neustálý vizuální kontakt s lidmi na trati. 

Z předchozích ročníků máme velmi dobré ohlasy mezi účastníky. Ve východních Čechách není žádná další trať, kde by se tento sport dal provozovat, a navíc po celou sezónu. Pravidelně se k nám sjíždí cyklisté z blízkého i dalekého okolí, včetně zahraničních účastníků ze Slovenska, Belgie či Itálie. 

A jak taková „závodní“ sobota probíhá?

Už od 12:00 hodin se pomalu sjíždí cyklisté, kteří si chtějí jako první projet trať. Od 12:40 je otevřená kancelář závodu k prezentaci, vyzvednutí startovního čísla a informacím ke stavu trati a směru jízdy. Ve 13:25 se všichni shromáždí před startovní čárou, kde se losuje pozice na startu. A tady začíná zábava. Bývá pravidlem náhody, že ti slabší mají lepší startovní pozici a ti zkušenější musí hned po startu ukázat svou výkonnost ve spurtu stylem fair-play. Obtížnost trati se mění díky počasí. Mezi jednotlivými sobotami se mění směr jízdy a trať se přepáskuje. K dispozici je cyklistům po celou dobu wapka, depo, fanoušci, a hlavně dobré jídlo a pití, které čeká na všechny v cíli. O pochoutky se nám každoročně starají dámy z Českého svazu žen Choustníkova Hradiště. Horká polévka, chléb se sádlem, čerstvě upečené buchty, káva, čaj, limonáda. Po dojetí posledního závodníka následuje vyhlášení výsledků a vítěze. Většina lidí nespěchá domů protože debata nad polévkou, hodnocení tratě a sdílení zážitků je stejně důležitá, jako trénink samotný.

Cyklokrosové závody mají svá pravidla dle mezinárodní cyklistické federace, a to se týká i speciálních kol. Tímto neomezujeme zájemce a účastníky o sportovní vyžití, ti se mohou účastnit i na gravelových či horských kolech. Nepřípustná jsou jen kola s motorem. Tento sport je vhodný pro všechny věkové kategorie. Mládež a začátečníci si zdokonalují technické ovládání kola díky členitosti trati a častým změnám intenzity jízdy. Ti starší a technicky vyzrálejší už do jízdy vnášejí větší sílu, rychlost a obratnost. Závodník nemá prostor na odpočinek ve smyslu „teď si odpočnu, nikdo mě nevidí“, protože ho stále někdo vidí a většinou jsou za ním i před ním na kontakt další soupeři. To je důvod proč to nikdo nevzdá i když momentálně trpí víc, než chtěl. Nejednou se stalo, že díky nepojízdnému kolu závodník do cíle jeden až dva okruhy běžel s kolem na rameni, a to za vydatného povzbuzování přihlížejících. 

Cyklokrosová sezóna 2024/2025

Sobota 26. října 2024 + dětský závod
Sobota 16. listopadu 2024
Sobota 7. prosince 2024
Středa 1. ledna 2025 („O pohár starosty Choustníkova Hradiště“)
Sobota 18. ledna 2025
Sobota 1. února 2025
Sobota 22. února 2025

Více informací najdete na webu jiskra.potocky.cz

Za TJ Jiskra Jaroměř Potocký
Ilona Frýzlová

Video z prvního roku fungování cyklokrosové trati:

 
Vaše komentáře

Přečteno 246x
 
21.10.2024 - V železničním úseku Teplice nad Metují - Broumov dojde k prodloužení výluky traťové koleje ve dnech 25.10. - 1.11.2024.
07.10.2024 - V našem kraji už máme pár kilometrů dálnice, takže informujeme o ceně dálniční známky na příští rok: výše ročního poplatku bude 2 440 Kč, měsíční známka za 460 Kč, desetidenní za 290 Kč a jednodenní za 210 Kč.
07.10.2024 - V úterý 1. října byl zahájen ostrý provoz 4 radarů na měření rychlosti na Trutnovsku směrem na hranici s Polskem, tedy v Trutnově na Polské ulici, v Libči, Zlaté Olešnici a Bernarticích.
02.10.2024 - Až do odvolání je od 2. října vyhlášen zákaz návštěv na oddělení následné péče v Městské nemocnici ve Dvoře Králové.

Volná pracovní místa

Technik pro vodovody a ČOV (obec Vítězná)

Terénní pečovatel/ka (Diakonie ČCE)


Kalendář akcí