Vyhledej
Královédvorsko > Vzdělávání > střední školy

Přednáška: Jak Tomáš Sychra léčil pacienty v Africe (10. října 2019)

Redakce / 21.09.2019, Dvůr Králové nad Labem, gymnazium.kralovedvorsko.cz
Tomáš Sychra, absolvent Gymnázia Dvůr Králové nad Labem a student 6. ročníku 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, strávil letos měsíc v nemocnici Itibo v keňských horách, která je rozvíjena a podporována nevládní humanitární organizací ADRA ČR. Zeptali jsme se na jeho zážitky.

FOTOGALERIE - Přednáška o Africe: Jak Tomáš Sychra léčil pacienty v Africe


Jak probíhala práce v africké nemocnici?
"Jako člen týmu, který se skládal z šesti mediků a tří lékařů, jsem se pod supervizí staral o pacienty s nejrůznějšími diagnózami a obtížemi. V týmu jsme se střídali v práci na ambulanci, lůžkovém oddělení, porodnici, oddělení intenzivní péče, chirurgické službě, ale i službě na „domečku“ (vaření, praní, uklízení). V rámci hodiny jsme mohli vystřídat funkce údržbáře, sanitáře, bratra, lékaře nebo kuchaře. Jednoduše jsme dělali to, co bylo zrovna nejvíce užitečné pro tým a péči o pacienty."

Jaké nové zkušenosti jsi tam získal?
"Získal jsem obrovské množství zkušeností medicínských, ale především těch životních. Musel jsem se velice rychle naučit chování v rozvojové zemi, kde bují korupce, neteče pitná voda, elektřina není samozřejmostí, maso je luxusem a vycházet v noci je velice nebezpečné pro místní, natož pro cizince."

Změnilo to nějak tvůj pohled na práci lékaře?
"Změnilo. Keňa tě přinutí se zamyslet a uvědomit si základní hodnoty lidského bytí, které bereme téměř všichni jako samozřejmost, ale velká část populace na zemi je v úplně jiné situaci. Tam vzdělání, lékařská péče, bezpečí, spravedlnost a mnoho dalších našich jistot neexistuje."

Využil jsi tam všeobecné vzdělání nad rámec medicíny?
"Velmi a jsem za něj neskutečně vděčný dvorskému gymnáziu a jeho pedagogům. Jsou to znalosti, které normálně nevnímáte, ale zde je velice oceníte. Např. díky znalostem ze zeměpisu očekáváte podnebí rovníkové Afriky, z dějepisu zase očekáváte vlivy britské nadvlády, díky Klubu NATURA vnímáte faunu a flóru úplně jinak než vaši kolegové a takto bych mohl pokračovat mnohem déle."

Chcete vědět více? 
Ve čtvrtek 10. 10. od 17 hodin se koná přednáška Tomáše Sychry v aule Gymnázia Dvůr Králové nad Labem o jeho africkém působení (včetně krátkého filmu a fotografií). 
Pak proběhne beseda se zájemci o studium medicíny, v níž přiblíží přijímací řízení i fungování lékařských fakult a zúročí své zkušenosti studenta, senátora fakultního i univerzitního senátu a někdejšího místopředsedy studentského spolku Trimed a člena Národního akreditačního úřadu pro vysoké školství, díky nimž byl jako mluvčí své generace už osloven týdeníkem Respekt i televizí DVTV (https://video.aktualne.cz/dvtv/mladi-lekari-maji-strach-casto-musi-resit-situace-na-ktere-n/r~e4c550428e8a11e9ae850cc47ab5f122/
).
Těšíme se na vás!

Ivo Rejchrt

Další články Gymnázium Dvůr Králové

 
Vaše komentáře

Přečteno 1994x