Vyhledej
Královédvorsko > Služby občanům > Politika

Rozlítaný městský rozpočet města Dvůr Králové na rok 2016

Redakce / 16.12.2015
V průběhu konání prosincového zastupitelstva bylo po dotazech zastupitelů zřejmé, že návrh rozpočtu na příští rok trpí určitými nedostatky. Přesto ho schválilo 14 z přítomných zastupitelů. Jistě mělo vedení pádné důvody, proč rozpočet schválit mermomocí již na tomto zastupitelstvu. Můžete namítnout, že přeci návrh rozpočtu na příští rok se stejně během roku mění prostřednictvím rozpočtových změn. Ale když si poslechnete audiozáznam ze zasedání ZM, budete nad tím kroutit hlavou. 100 tisíc sem, 100 tisíc tam. Milion sem, nebo tam. Je to hodně nebo málo?

V průběhu konání prosincového zastupitelstva bylo po dotazech zastupitelů zřejmé, že návrh rozpočtu na příští rok trpí určitými nedostatky. Přesto ho schválilo 14 z přítomných zastupitelů. Jistě mělo vedení pádné důvody, proč rozpočet schválit mermomocí již na tomto zastupitelstvu. Můžete namítnout, že přeci návrh rozpočtu na příští rok se stejně během roku mění prostřednictvím rozpočtových změn. Ale když si poslechnete audiozáznam ze zasedání ZM, budete nad tím kroutit hlavou. 100 tisíc sem, 100 tisíc tam. Milion sem, nebo tam. Je to hodně nebo málo? 

 

Nesrovnalosti rozpočtu 

Mnoho otázek měl v sále Hankova domu bývalý místostarosta Jan Bém, který také situaci kolem schvalování rozpočtu na rok 2016 již popsal zde. Pan Kiriakovský jich spoustu řešil s vedením města již přes zastupitelstvem. Jejich dotazy byly na ZM zodpovězeny vedením či odpovědnými úředníky značně nepřesvědčivě. Zarážející byl vzájemný vztah městského VAKu a města, kde se ukázalo, že "lítají hned 2 miliony"

Nejasná byla také nákladová částka na stavbu cyklostezky od Benešova nábřeží k zoo (bude tématem samostatného článku). Dále v návrhu rozpočtu zůstaly příjmy z pokut vybraných městskou policí (MP) na stejné částce jako minulý rok, ačkoliv se zvedne počet zaměstnanců a i letos již MP na pokutách vybrala více, než se plánovalo. Sám pan Štípek byl navrženou částkou zaskočen, protože prý navrhoval zvýšit tuto příjmovou částku o 20 %. 


Pan Bém v rozpočtu vůbec nemohl najít kolonku na finanční rezervu, o které vedení města dlouho mluví jako o nutnosti na řešení případných sankcí z probíhajících soudních sporů. Pan Plecháč (vedoucí odboru rozpočetu a financí MěÚ) vysvětlil, že na to kolonka žádná není a tyto peníze jsou jako volná rezerva přímo na účtech. Zůstatky na účtech však součástí rozpočtu nejsou. Přitom by se mělo jednat o 30 mil. Kč. Pan Bém tedy navrhl, že by být měla a také navrhl přidat dluhový servis, aby bylo v každém okamžiku jasné, kolik město v danou chvíli čeká splácet. To prý již dříve v rozpočtech města bývalo.


Dušan Kubica upozornil již u jiného bodu programu ZM na rozdíl mezi schválenými požadavky osadního výboru Žireč na rok 2016 (investice typu kanalizace, požární zbrojnice) a jejich položkami v rozpočtu na rok 2016. Odpověď pana Pokorného (vedoucí RISM) byla vyhýbavá.


Zastupitelka Marta Staníková (ČSSD) v rozpočtu objevila řádek s "pozapomenutými" 100.000 Kč na přípravu stavby nové ČOV, kterou však nové vedení od počátku ignoruje a na tomto ZM bylo na ní odsouhlaseno zamítavé stanovisko. Odpovědi  a zdůvodnění byly hodně improvizované. K zasmání to bylo jen chvilku, do té doby, než se zastupitelé začali předhánět v návrzích, jak zmíněné "volné" peníze využít jinak.


Pan Kiriakovský připomenul na příkladu ulic Klicperova a Puchmajerova, kde v příštím roce bude RWE rekonstruovat plynovod, nutnost koordinace s dalšími nutnými stavebními činnostmi. Panem Pokorným, vedoucím z odboru rozvoje a investic, mu bylo řečeno, že v případě Puchmajerovy ulice se souběžně opraví i vodovod a kanalizace a dají se nové povrchy na chodníky i silnici. V případě Klicperovy ulice na to všechno však již prostředky nejsou a v rozpočtu to není. Dle nového místostarosty Helbicha je již ale iniciována schůzka se všemi správci sítí, aby se podobné činnosti lépe a efektivněji koordinovaly. 


Paní místostarostka Jiřičková, pod kterou právě finance spadají, sama neodpověděla na jedinou z otázek týkající se rozpočtu. Dobu projednávání rozpočtu promlčela. 



Veřejnost zná, veřejnost ví, veřejnost ani netuší!

Přítomná veřejnost neměla a stále nemá ponětí, co v návrhu rozpočtu na rok 2016 je a není. Důvodové zprávy a materiály nejsou ve Dvoře veřejnosti dostupné. Proto se zaražení občané nemohli diskuse na zastupitelstvu ani fundovaně účastnit. Smutné je, že zpětně nemohou zodpovědní občané ani zjistit, jak který zastupitel při schvalování nedotaženého rozpočtu hlasoval. 


Krkonošský deník, jehož články město sdílí na svém facebookovém profilu, napsal tento týden v jednom ze svých článků o Dvoře hned pod titulek: "Královédvorská veřejnost už ví, kam v roce 2016 budou putovat peníze z městské pokladny." 


Ne, neví. Jediným oficálním zdrojem informací, týkající se rozpočtu na příští rok, je tisková zpráva města (viz níže), vysvětlující však jen výdaje ve výši cca 50 mil. Kč z celkových 350 mil. Další informací je zápis usnesení ze ZM s celkovou výší rozpočtu: 

celkové příjmy ve výši 314.171.487,00 Kč + financování 33.669.055,00 Kč = celkové zdroje 347.840.542,00 Kč. 

celkové výdaje ve výši 347.840.542,00 Kč. 

Zajímavá je také výhledová tabulka rozpočtu na rok 2014 až 2016 .


Známé položky rozpočtu

Stále tedy nevíme, co zastupitelé schválili. Jediné pevné položky jsou zřejmě tyto: 

K největším investičním akcím příštího roku bude zcela jistě patřit rekonstrukce chodníků a cyklostezky na Benešově nábřeží a v ulici Štefánikova včetně oprav veřejného osvětlení a vodohospodářské infrastruktury, na které je vyčleněno v souhrnu téměř 20 mil. Kč.

Plánována je i první etapa opravy mostu Jana Palacha za 7 mil. Kč a opravy místních komunikací za 1 mil. Kč


Město v roce 2016 počítá také s opravou a rekonstrukcí školních budov a školských zařízení včetně mateřských škol, DDM Jednička a pečovatelské služby, na něž je vyčleněno dohromady téměř 9 mil. Kč, a na opravu, rekonstrukci a údržbu Kina Svět, Hankova domu, městské knihovny

Slavoj a městského muzea dalších 4,5 mil. Kč. Město podpoří v činnosti a rozvoji i sportovní organizace, a to částkou 4 mil. Kč, na veřejně prospěšné aktivity je v rozpočtu počítáno s 500 tisíci Kč a na sociální služby v oblastech vyhlášených městem 1,4 mil. Kč. Významná je i podpora Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje ve výši 400 tisíc Kč a dětské lékařské služby první pomoci v městské nemocnici, která je jako v předchozích letech ve výši 200 tisíc Kč. 


Nejvýraznější částkou na straně příjmů bude obecně příjem z daní ve výši téměř 189 mil. Kč, dále ze sankčních plateb ve výši téměř 30 mil. Kč (radary), a z nájemného, které městu ve výši 13,2 mil. Kč zaplatí společnost Městské vodovody a kanalizace Dvůr Králové nad Labem, s. r. o.



Dle informací tiskové mluvčí bude rozpočet k dispozici ve čtvrtek 17. prosince. Tedy 9 dnů po jeho schválení zastupiteli. Věříme, že vše již bude v pořádku a doufáme, že se zastupitelé nebudou divit, co schválili. 

Související články
Zápisky ze záříjového zastupitelstva - matoucí rozpočtové změny a nezodpovědný radní
Rychlý průběh zasedání zastupitelstva narušila otázka čističky. Nová nebude.
Královédvorský radní Libor Seneta (TOP09) je nově zdravotnickým ombudsmanem. Bude řešit podněty pacientů i jejich blízkých.
ODS chce věci skutečně řešit - projekt na snížení množství balastních vod
Vedení města svolává zastupitelstvo. KARSIT má zájem o průmyslovou zónu.
Vaše komentáře

Přečteno 543x
 
12.04.2024 - od 6. dubna 2024 se změnily ordinační hodiny lékařské pohotovostní služby (LPS) pro dospělé v nemocnici v Trutnově – o víkendech a svátcích budete moct navštívit LPS od 8 do 18 hod. Dětská pohotovost zůstává o víkendech a svátcích nezměněna od 8 do 20 hod.
04.04.2024 - Výluka traťové koleje je hlášena v úseku Jaroměř - Starkoč - Červený Kostelec ve dnech 12. dubna - 11. května 2024.
01.03.2024 - Kvůli zbořenému mostku je uzavřená silnice 3008 mezi obcemi Úhlejov a Třebihošt. Uzavírka bude z důvodu opravy trvat minimálně do 15. dubna 2024.

Volná pracovní místa

Kuchař/ka (ZŠ a MŠ Bílá Třemešná)

Fyzioeterapeut/ka (Domov důchodců)

Asistent pedagoga (ZŠ a MŠ Bílá Třemešná)


Kalendář akcí
4.10.2023 08:00 - 31.05.2024 17:00
Technická hodinka (nejen) pro seniory
4.10.2023 08:00 - 31.05.2024 17:00
Plaveš ve škole?
5.04.2024 - 26.05.2024
výstava: DANCE ALL NIGHT
28.04.2024 19:00 - 28.04.2024 21:00
Kino - Jedeme na teambuilding
28.04.2024 08:00 - 28.04.2024 13:00
Burza - Bleší trh Dvůr Králové nad Labem