Vyhledej
Královédvorsko > Služby občanům > Politika

Zápisky ze záříjového zastupitelstva - matoucí rozpočtové změny a nezodpovědný radní

Redakce / 10.09.2015
Emocionálně nabité zastupitelstvo bylo vlastně smutnou podívanou na naše představitele: ukázalo se, že radní si stále neuvědomují svoji zodpovědnost za životy nejen občanů města a že úředníci již podruhé nedokázali splnit to, oč je zastupitelé žádali.

Změna ve složení zastupitelstva

Zastupitelstvo začalo složením slibu nových členů zastupitelstva města: Ing. Veroniky Tomkové (TOP09) a Ing. Jan Helbicha (ANO 2011). Veronika Tomková (TOP09) nahradila svého stranického kolegu, bývalého místostarostu Emila Kudrnovského a Jan Helbich svoji stranickou kolegyni Marii Jarkovskou.

 

Změny v programu jednání ZM

Z programu zastupitelstva byly na místě staženy 3 body včetně vstupu města do svazku obcí Horní Labe a pozemků týkajících se možného propojení koupaliště se zoo. Zastupitelé se dohodli, že o těchto pozemcích bude jednat prosincové zastupitelstvo, tedy až budou projednány podmínky se všemi majiteli pozemků, kterých se případné propojení týká.

 

Noví členové rady města a nové dělení úkolů

Jak jsme již dříve informovali, 31. sprna rezignoval na svoji pozici člena rady a zastupitelstva města Emil Kudrnovský. K 10. září 2015 rezignovala na post radní v radě města i paní Jana Špačková. Na záříjovém zastupitelstvu tak bylo nutné doplnit chybějící dva členy rady. Již předem byla známá jména náhradníků: Jan Helbich za ANO 2011 a pan Libor Seneta za TOP09. Jan Helbich se zároveň stal 3. místostarostou - má na starosti odbor RISM (odbor rozvoje a investic města), když pro něj hlasovalo 11 z 18 přítomných zastupitelů. Po svém zvolení ihned zaujal křeslo za předsednickým stolem vedle místostarosty Sedláčka.

Pan zastupitel Jan Bém nejen přítomnou veřejnost upozornil na to, že zvolením pana Helbicha na pozici místostarosty posiluje ve vedení ANO 2011. Chápe, že TOP09 nemá vhodného zástupce na tuto pozici, ale 3 zástupce hnutí ANO2011 v úzkém vedení města si voliči dle výsledků loňských voleb nepřáli.

Další nový člen rady města - Libor Seneta, byl zvolen poměrem hlasů 14:4 (4 se zdrželi hlasování). Nově spadá (co se týče komeptencí) pod starostu odbor dopravy a informatiky (měl pan Kudrnovský), odbor rozvoje a investic města (RISM) má na starosti Jan Helbich, který je projektantem. U dalších radních nedošlo v kompetencích za jednotlivé odbory ke změnám.

 

Nepřehledný rozpočet

Již na minulém jednání zastupitelstva si zastupitelé stěžovali, že rozpočtové změny, které dostanou v den konání zastupitelstva na stůl, se neshodují s těmi, se kterými pracuje finanční výbor před zastupitelstvem. Již minule poukazovali na to, že pokud ke změnám dojde, je nutné, aby tyto změny byly barevně zvýrazněny, neboť rozpočet a změny nastálé v posledních dnech před zasutpitelstvem se tak stávají nepřehlednými a snadno přehlédnutelnými. Tentokrát se tyto změny bohužel netýkaly jen věcí, které se nedají naplánovat (přijaté dotace ad.), ale velkou změnou v rozpočtu byla investice v ZŠ Strž v podob atria, o kterém nic netušil nikdo nejen z řad zastupitelů, ale ani přítoných úředníků včetně vedoucích. Ti odkazovali na svého podřízeného.

 

Rekonstrukce střechy Hankova domu se prodraží

Zarážející bylo, že další náhlou změnou v rozpočtu, o které nebyl informován ani finanční výbor, bylo nutné navýšení částky potřebné na rekonstrukci střechy Hankova domu. Tato věc však již byla zřejmá na konci srpna, kdy začaly práce na střeše Hankova domu a kdy se po odhalení krytiny zjistil zdevastovaný stav trámů a krovu, který zasáhl požár v 70. letech. Musí se tedy vyměnit kompletně celá vazba a dojde k demontáži podhledů, které navíc celá ta léta neměly žádnou izolaci. Rozpočet se kvůli tomu navýšil o 600 tisíc Kč.

Fotografie krovu a ohořelých trámů přineseme ve zvláštním článku.

Pan Kratěna se zeptal na to zda se při této rekonstrukci Hankova domu počítá také s výstavbou slibovaného bezbariérového vstupu. Tento projekt (hlavní vstup do budovy) je však odložen o jeden rok.

 

Podněty osadních výborů

Zastupitelstvo odhlasovalo vyřízení podnětu Osadního výboru Žireč - bohužel obyčejný občan nemá šanci vědět, o co osadní výbor žádal a za co děkoval. Přístup do důvodových zpráv a materiálů mají jen zastupitelé. Jsou města, kde k nim mají přístup i občané na webu - například v České Lípě. Na tuto skutečnost si na konci v diskusi stěžoval i pan Erlebach, který vytknul členům zastupitelstva, že si schvalují materiály, aniž by občané věděli, o co se jedná (například při koupi a prodeji pozemku či nemovitosti).

 

Městská policie výrazně navyšuje počet zaměstnanců

Již delší dobu usilujeme o rozhovor s panem Štípkem a věříme, že se tak již brzy stane, protože nejen nám připadá situace ohledně počtu zaměstnanců městské policie (dále MPDK) a jejich zaměření nepřehledné. Mezi nová organizační opatření patří navýšení počtu MPDK o 5 civilních zaměstnanců. Jsou to lidé, kteří byli přijatí v rámci projektu veřejně prospěšných prací služby přes úřad práce, který plně hradí jejich mzdy na dobu 1 roku.

Na dotaz zastupitele, jestli drahý kamerový systém již má člověka, který by jej monitoroval, pan Štípek odpověděl, že s těmito lidmi počítají od 1. ledna 2016 a že nyní kamery monitorují současní zaměstnanci.

Pan Bém všechny přítomné seznámil se situací, kdy pana Štípka požádal o informace, které mu pan Štípek jako velitel městské policie odmítl dát, ačkoliv na ně měl pan Bém právo. Sice panu Bémovi později přišel omluvný e-mail, kde pan Štípek argumentoval tím, že si špatně vyložil zákon ministerstva vnitra, ale pan Bém nebyl spokojen ani se štábní kulturou, která prý rozhodně neodpovídá někomu, kdo zřejmě bude manažerem prevence krminality (výběrové řízení bylo vypsáno v srpnu).

Panu Štípkovi bylo také vytknuto, že za jeho působení nedošlo k žádnému zlepšení kontroly např. parkování na přechodech apod.

 

Zamítnutí žádostí o pořízení změn v územním plánu

Jelikož tomu není dlouho, co byl schválen úzmení plán města, nebyl letos územní plán otevřen ke změnám - z hlediska strategického i ekonomického. Na základě této situace byly zamítnuty všechny žádosti o pořízení změny územního plánu včetně těch od firem Juta, Omnipak a SKV. Bylo však řečeno, že příští rok se s otevřením změn počítá.

 

Juta chtěla koupit pozemek města na stadionu v Podharti

Je známo, že stadion v Podharti patří Jutě, ale ne celý. Městu zde zůstaly „pruhy”, o které projevila Juta zájem. Na tomto zastupitelstvu se jednalo o prodeji p.p.č. 1084 1084-16 v k.ú. DKnL. Ačkoliv prodej tohto pozemku nebyl uveden nijak speciálně, pan Bém se pozastavil nad tím, proč se město zbavuje pozemku, které může s panem Hlavatým směnit za jeho pozemek na Hrubých lukách, které město potřebuje (ať už kvůli čističce nebo veřejně přístupné cestě na Hrubých lukách). Nápad to byl šibalský, a tak si zastupitelé dali přestávku, aby tuto věc mohli probrat v klidu v zákulisí.

Po přestávce zastupitelé jednomyslně odsouhlasili nápad pana Béma a tento bod z jednání ZM stáhli.

 

Technické služby za úplatu upraví pozemek občanů

Pan Kratěna upozornil zastupitele, že pod oční školou je u hlavní silnice travnatý pozemek, jehož majitelé se nemohou o něj řádně starat vzhledem ke svému stáří a zdravotnímu stavu. Pan starosta navrhl, aby v příštím čísle radničních novin byla zpráva o tom, že lidé si mohou za úplatu objednat údržbu svých pozemků u technických služeb města.

 

Úspěšný softball klub dostal další dotaci

O úspěších hráček místního softballového klubu informují nejen regionální noviny. Zastupitelé tak rádi vyhověli žádosti oddílu o další dotaci ve výši 36 tisíc Kč na pokrytí nákladů 2-3 hráček na vybavení, cestu, ubytování při účasti na mezinárodních turnajích.
Jsme pyšní na to, že ve Dvůr má softballové hráčky světového formátu. Jen nás zarazilo, že do příspěvku od města byla zahrnuta i reprezentace královédvorských 2 hráček přímo v dresech české reprezentace. Pokud jednotlivá města dotují českou reprezentaci, tak přestáváme rozumět financování českého sportu.

 

Centrum města se rozšířilo, daně z nemovitostí vynesou více

Dle předkladatele se mělo v tomto bodu programu jednat o faktické úpravy koeficientu pro výpočet daně z nemovitostí pro celou vnitřní část města. V okrajových částech města zůstal koeficient nezměněn (Žireč, Verdek, Lipnice, Zboží).

Až při dotazu paní zastupitelky Vaňkové bylo zřejmé, že došlo ke změně - posunu hranice mapy, která vytyčovala konec centra města a začátek okrajových částí. Mezi okrajové části původně patřila i místa, která nespadají jen pod osadní výbory, ale jsou svojí vzdáleností a obslužností těmto okrajovým částem velmi podobná - chybí tam chodníky a kanalizace. Paní Vaňková bydlí v takové okrajové části města a tedy dobře ví, o čem mluví.

Její návrh na stažení tohoto bodu z jednání a návrat k původní mapě nebyl zastupiteli schválen. Pan starosta dále uvedl, že ve Dvoře Králové se i tak stále koeficient pohybuje v rozumné hladině ve srovnání s ostatními obcemi. Novou mapu odsouhlasilo 11 z 18 přítomných zastupitelů.

 

Všechny radary městské policie

V rozpočtu zaujala pana Béma položka týkající se opravy radaru městské policie. Městská policie si nedávno pořizovala nový radar (cca 400 tisíc), protože ten starý nešel opravit. Pan Štípek však pana zastupitele informoval o tom, že našli firmu, která starý radar opraví a že jej umístí jako pevný radar u ZŠ 5. května.

 

Náklady na ruční úklidové čety technických služeb

Jelikož technické služby města požadovaly navýšení částky na ruční úklid, požádal pan Bém o vysvětlení. Pan ředitel Horsák nešel pro odpověď daleko. Současných 450 tisíc Kč v této položce - na vybavení a mzdy 3 pracovníků na celý rok - nemůže stačit. Navíc dalších 10 pracovníků v ručním úklidu města je zaměstnáno opět v rámci projektu úřadu práce, který hradí jejich mzdové náklady, a technické služby tak platí pouze jejich rozmístění po městě atd.

 

DISKUSE - plná emocí a demagogie kolem kácení stromů

 

Křižovatka u oční školy 

Nejdříve požádala paní zastupitelka Vaňková o výměnu zrcadla na křižovatce u oční školy, které jí nepřijde svým zakřivením odpovídající nepřehledné situaci na křižovatce.

 

Vedení řeší Evorado, Bém novou čističku

Bývalý radní a současný zastupitel Jan Bém stále bojuje o výstavbu nové čističky. Nevěří, že s Evoradem bude domluva a také nevěří v rychlý postup soudů v souvislosti s podanými posudky a odovláními. Požádal ted pana starostu, aby všechny přítomné seznámil s výsledky soudu s Evoradem. „Do řádného termínu, tedy 15. června 2015, byl podán posudek ze strany státního znaleckého posudku na soud. Právní kancelář, která nás (město) zastupuje, informovala, že podaný posudek hraje nám, ale úroveň toho posudku není dobrá, spíše špatná. Krajský soud v současné době o něm rozhoduje, vysvětlil situaci pan starosta.

Ani my tomu nerozumíme. Jediné, co je zřejmé, že ačkoliv se něco děje, vlastně se neděje nic, nebo se rozhodně věc nikam neposunuje a čas hraje ve prospěch Evorada.

 

Smutný rybník v Podharti

Zastupitel Kratěna přiblížil přítomným stav rybníku v Podharti, který byl před 3 lety částečně vyčištěn. V současné době je rybník opět v zoufalém stavu. Ptal se, kdo je za tento stav odpovědný.

I nás tento stav zaráží, ještě předloni jsem se v něm rádi koupali. Letos jsme si to již netroufli. Rybník mají ve správě městské lesy a pronajímají ho bezplatně kroužku mladých rybářů pod DDM Jednička.

 

Stav stromů ve městě a zelená zeleným

Pan Kratěna velmi rozhořčeně popisoval situaci ohledně starých či nemocných stromů ve městě. Připomněl událost před 4 týdny, kdy v Nedbalově ulici spadla při poryvu větru před bouří lípa u budovy STK. Tato lípa byla loni na podzim určena ke kácení. Toto rozhodnutí státní správy stáhla nová rada města, která tak umožnila nově vzniklé komisi životního prostředí, aby kácení nejen tohoto stromu prošetřila, ačkoliv posudek arboristy byl již hotový. Trvalo více než půl roku, než tato komise došla k závěru, že strom napadený houbou je nutné pokácet. Ovšem s termínem do konce tohoto roku.

Jak to správně nazval pan Kratěna - šlo o časovanou bombu - a dle jeho slov je jich ve městě více. Pan místostarosta Sedláček seděl při tomto výkladu klidně ve svém křesle a zřejmě si v duchu opakoval větu, kterou řekl včera před zastupiteli, kteří se o tuto situaci zajímají a chtěli od něj slyšet, že na sebe bere zodpovědnost pro případ, že takový strom způsobí smrt člověka. Dočkali se překvapivého doznání: „Kdyby se něco stalo, hold bych se s tím musel naučit žít”.

Pan Sedláček považoval fakta pana Béma (papírově doložená rozhodnutí o kácení spadlé lípy z roku 2014) za demagogická a odkazoval se na revitalizaci, kdy nebylo zřejmé, o jaké stromy se přesně jedná a že žádné rozhodnutí o kácení nikdy neviděl, natož, aby je pozastavil. Vytknul panu Bémovi, že řeší „co by kdyby”.

Této slovní roztržce předcházela řeč zástupkyně místního okrašlovacího spolku paní Harwotové, která navrhla, aby se ke stavu stromů a k jejich kácení či záchraně ve městě měl možnost vyjádřit člověk, na kterém se shodne město a okrašlovací spolek. Dále hájila stromy, protože (ve zkratce - její seznam by skutečně dlouhý) zlepšují zdravotní i psychický stav obyvatel, jsou prevencí kriminality a nakonec jsou nejen pro město i finančně výhodné.

Paní Harwothová řešila stejně jako pan Sedláček, co by se stalo, kdyby tady nezůstal jediný strom, ale zapomněli, co se na zastupitelstvu skutečně řešilo: odpovědnost za to, že strom, který byl již téměř před rokem povolen ke zkácení, před měsícem spadl. Zkácen nebyl, protože rada města povolení ke kácení pozastavila. Nejedná se tedy o to, že by se zde kácely zdravé stromy, ale že nemocný strom mohl zabít člověka jen proto, že rada nedala na posudek arboristy.

Jak pan Kratěna i pan Bém jasně zdůraznili, nechtějí ze Dvora udělat kácením stromů poušť. Jen žádají, aby byly pokáceny ty stromy, jejichž stav tomu odpovídá a které mohou být nebezpečné občanům města.

Zvukový záznam z projevu paní Harwotové, ŠÍrkové a pana Kratěny na toto téma zveřejníme. 

 

Hlášení poruch - po čem se nám stýská
Pan zastupitel Metelka měl dotaz na ředitele technických služeb, zda existuje nějaký kontakt pro občany, kam mohou hlásit poruchy nebo věci, které by bylo dobré řešit. Pan Horsák odpověděl, že technické služby dělají to, co jim přikáže vedení a že občané by tak měli oslovit se žádostmi primárně město, které rozhoduje o tom, co se bude dělat. Na webu TSm jsou kontakty na každého z odpovědných pracovníků a pokud mají občané problém, že nevědí koho oslovit, tak ať napíšou přímo jemu, že úkol dále předá. Pan Metelka nebyl s odpovědí spokojen.

Pan Metelka vlastně žádal o to, co je ve ve městech již standardem - tzv. hlášení poruch (např. zde). Přes webovou aplikaci snadno pošlou fotku nebo text odpovědnému pracovníkovi, který zhodnotí závažnost a urgenci každého případu (propadlý chodník, špatně posekaná tráva, popadané větve atd.) a vše dále řeší. Města to svým způsobem mohou brát jako nejefektivnější způsob, jak se o takových věcech dozvědět. Zároveň je občan seznámen s tím, jak bylo dané hlášení řešeno. Tuto aplikaci používal na facebooku technických služeb bývalý ředitel TSm Petrů. Evidentně měla u občanů úspěch a žádají totéž i po novém vedení TSm. Je to výzva pro město i TSm. Argument, že lidé tuto aplikaci zneužívají, se nepotvrdil v žádném z měst, kde toto funguje. Naopak se jedná o zlepšení komunikace město-občan.

 

Sutiny na Zálabí

Pan Erlebach se zeptal, jestli vedení tuší, co majitel zbouraných továrních budov na Zálabí dále s pozemkem zamýšlí a zda má povinnost odklidit sutiny. Pan Rudolf, vedoucí odboru VÚP, ho ujistil, že dle podmínek demoličního výměru (rozhodnutí o povolení odstranění stavby) by měly být bourací práce ukončeny do 3. 11 2015, ale sutiny nemusí majitel areálu odklidit - to nikomu zákon nepřikazuje a záleží pouze na vlastníkovi. Jak vedení uvedlo, majitel nabídl pozemek městu ke koupi, ovšem za nesmyslnou částku, na kterou město nepřistoupilo.

Související články
Včerejší zastupitelstvo bylo živé, občané se mohli dozvědět důležité informace
Zítřejší zastupitelstvo uvítá nového člena - Mudr. Petra Hroneše
Rozlítaný městský rozpočet města Dvůr Králové na rok 2016
Silnice, cyklostezky, kanalizace a vodovod, ČOV, podharťské hřiště a další věci se řešily na debatě s pány Hlavatým a Jarolímem
Starosta Dvora Králové bude u hejtmana žádat o lékaře. Chybí v posádce místní záchranné služby
Pozvánka na jarní zasedání zastupitelstva města Dvůr Králové nad Labem - včetně podkladových materiálů
Zápisky z březnového zastupitelstva. Zastupitelé se učí obhajovat svoji práci.
ODS chce věci skutečně řešit - projekt na snížení množství balastních vod
Vedení města svolává zastupitelstvo. KARSIT má zájem o průmyslovou zónu.
Pozvánka na 9. zasedání zastupitelstva města Dvůr Králové nad Labem (8. června 2016)
Vaše komentáře

Přečteno 535x
 
12.04.2024 - od 6. dubna 2024 se změnily ordinační hodiny lékařské pohotovostní služby (LPS) pro dospělé v nemocnici v Trutnově – o víkendech a svátcích budete moct navštívit LPS od 8 do 18 hod. Dětská pohotovost zůstává o víkendech a svátcích nezměněna od 8 do 20 hod.
04.04.2024 - Výluka traťové koleje je hlášena v úseku Jaroměř - Starkoč - Červený Kostelec ve dnech 12. dubna - 11. května 2024.
01.03.2024 - Kvůli zbořenému mostku je uzavřená silnice 3008 mezi obcemi Úhlejov a Třebihošt. Uzavírka bude z důvodu opravy trvat minimálně do 15. dubna 2024.

Volná pracovní místa

Kuchař/ka (ZŠ a MŠ Bílá Třemešná)

Fyzioeterapeut/ka (Domov důchodců)

Asistent pedagoga (ZŠ a MŠ Bílá Třemešná)


Kalendář akcí