Vyhledej
Královédvorsko > Služby občanům > Politika

Včerejší zastupitelstvo bylo živé, občané se mohli dozvědět důležité informace

Redakce / 12.06.2015
Včerejší zastupitelstvo byla velmi živé a musím uznat, že pokud se debaty a diskuse budou na zasedání dále takto vyvíjet, občané se dozvědí zajímavé věci, které jinak z programu a zápisu nemají šanci pochopit.

Zastupitelstvo začalo představením kříšťálové popelnice, kterou město letos získalo spolu s šekem na 150 tisíc za třídění odpadu v rámci společnosti EKOKOM v roce 2014. Jak bylo na konci zastupitelstva řečeno bývalým místostarostou Dušanem Kubicou (ČSSD), cenu si vyzvedl za nové vedení Dušan Sedláček, ale cena patří městu a dík patří všem bývalým zastupitelům, kteří uvolnili peníze pro projekt třídění odpadu.

Zastupitelé neschválili protihlukovou vyhlášku.

Ve 4. bodě se zvedla diskuse ohledně tzv. restruktualizace městské policie, což v tomto případě znamená přijetí dalších 2 strážníků. Důvodem je dlouhodobá pracovní neschopnost dvou strážníků. Pan Štípek obhajoval navýšení počtu strážníků nutností přítomnosti min. 5 policistů na jedné směně, což při vybírání dovolené nejsou schopni dlouhodobě splnit.

Majetkové záležitosti bývají zdlouhavé a člověk se u nich snadno přestane soustředit na obsah usnesení, ovšem není tomu tak u zastupitele Kiriakovského. Pan Kiriakovský probudil všechny svým dotazem na podnikatelský záměr současného majitele budov mezi koupalištěm a zoo a zároveň žadatele o odkup obecních pozemků na tomto místě. Obává se, že na prodaných pozemcích by se mohla objevit skládka s kovošrotem, což v této lokalitě důeĺežité pro cestovní ruch není dle pana Kiriakovského vhodné. Materiál byl nakonec stažen - vedoucí odboru majetku nebyla schopna odpovědět na dotaz zastupitele, ačkoliv již minule žádal, aby u prodeje pozemků města právnické osobě byl v důvodové zprávě zmíněn podnikatelský záměr, který bude dále závazný.

Další diskuse proběhla u bodu týkajícího se programu rozvoje města na roky 2015-2022, který zastřešuje místostarostka Jiřičková. Pana Kiriakovského zajímalo, jestli se při analýze bude vycházet i z předchozích strategií nebo se začne zcela nanovo včetně všech šetření a dotazníků, které probíhaly nedávno např. v MAS. Měl obavy, aby se město nenechalo ukolébat tím, že má strategii a nic se s jejími závěry nedělalo. Bylo mu odpovězeno, že tento strategický dokument je základem možnosti čerpání dotací a jeho poslední verze je platná do roku 2016. Jak podotkl zastupitel Bém, strategie města je bodována při schvalování dotací, a může se tak stát jedním z rozhodujících faktorů k dosažení dotačního titulu.

U bodu týkající se Labské stezky, na kterou zastupitelstvo schválilo uvolnit 800 tisíc Kč na majetkoprávní vypořádání v roce 2015 přes Královéhradeckou, o. p. s., měl připomínku pan Kratěna, který sice nemá nic proti aktivnímu pohybu a chápe, že na silnici se dnes již bezpečně jezdit nedá, ale odkazoval na zkušenosti s cyklostezkou mezi Kuksem a Hradcem, kdy si to prý na ni nikdo neužije, neboť za pěkného počasí je tam díky přeplněnosti nebezpečno. Byl mu vysvětlen strategický význam té části cyklostezky, do které spadá Dvůr, kdy pokud se do stavby nezapojíme, tak mezi Kuksem a přehradu bude cyklistická “díra”. Byly také zmíněny náklady na stavbu 1 km cyklostezky (dle zkušeností z části Jaroměř-Kuks), které činí 3 mil. Kč. Předpokládaná délka “našeho” úseku je 10-12 km.

Dušan Kubica byl odvolán z funkce zástupce města v Místní akční skupině, kterou jako místostarosta zakládal. Město v této organizaci bude zastupovat místostarostka Jiřičková. MASku tak čeká volba nového předsedy, který musí být členem MAS, což nyní pan Kubica po odvolání z funkce zástupce města není. Dušan Kubica byl znovuzvolen předsedou MAS letos v březnu.

Osobnosti města a ocenění Cena města byly schváleny tak, jak je doporučila rada města - viz článek zde. Výhradu k návrženým osobnostem měl pouze zastupitel Kratěna, který dle svých slov nepovažuje pana Šípka za slušného člověka. Jak dodal, vychází ze svých osobních zkušeností v rámci jeho kandidatury za Patrioty. Daniel Šípek byl navržen na základě petice, kterou podepsalo zhruba 200 lidí, kteří ocenují jeho přínos místnímu kulturnímu dění (festival DékáFest, klub Dékáčko).

Teprve na tomto zastupitelstvu mohly být schváleny dotace Tělovýchovné jednotě Dvůr Králové nad Labem, která na základě rezignace pana Kastnera mohla svolat valnou hromadu a zvolit nové vedení. Jelikož není nikde zveřejněno složení nového vedení a při schvalování dotace je to důležitá informace, položil tento dotaz zastupitel Bém. Předsedou je pan Karadžos, místopředsedy jsou pan Pospíšil z atletiky a pan Horák z kuželek. Kontrolní výbor se skládá z členů 5 zbývajících oddílů.

Zastupitelstvo rozhodlo o dalším rozšíření úkolů svěřených místostarostce, týkající se investičních a dotačních titulů včetně strategického plánu města. Je zřejmé, že paní místostarostku tato práce baví, ovšem jak podotknul bývalý místostarosta Bém, je při takovém vytížení schopná být stoprocentně přítomna na všech jednání, na kterých je potřeba? Nebo je nadpřirozená (supermístostarostka Alexandra Jiřičková)? Bém dle svých zkušeností tuší, že je na ní naloženo příliš mnoho a přijde mu to to nefér vůči neuvolněným místostarostům. Konstatoval, že pan Kudrnovský byl z dosavadních 21 rad města přítomen na 4. Vyzval tak pana Kudrnovského, jestli nechce na svůj post rezignovat. Ten takto vysokou absenci na radách města popřel a vše vysvětlil dohodou mezi členy vedení, kterou potvrdil svými slovy i pan starosta. V diskusi na konci zasedání zastupitelstva však Kudrnovský veřejně prozradil, že do 30 dnů může jeho osobní a profesní život nabrat jiné obrátky a dle toho se dále zachová. Paní místostarostka hájila svoji pozici tím, že pokud bude situace neúnosná, může ji změnit.

Ačkoliv se na konec zastupitelstva očekávala jen “nudná čísla” uzávěrek za minulý rok a rozpočtová změna na rok letošní, vzduch v sále se rozvířil poznámkou zastupitelky a bývalé starostky Vaňkové. Ta upozornila na změnu v důvodové zprávě týkající se rozpočtové změny dodané “na stůl” (tzn. na poslední chvíli před ZM). Ptala se na snížení částky, která by měla být letos investována do rekonstrukce bývalé budovy ZŠ Komenského. Původně rada města odsouhlasila na letošní rok částku 8 mil. Kč. Jak vysvětlil sám starosta, poté požádali pana projektanta, aby se snažil náklady na první etapu rekonstrukce snížit. Došlo tak ke snížení investiční částky na 5 mil. Kč. Zdánlivě se tak ušetřily 3 mil. Kč, které navrhovala zastupitelka a zároveň ředitelka ZŠ Podharť investovat do půdní vestavby na ZŠ Podharť. Dle jejích slov je kapacita školy 340 žáků, nyní školu navštěvuje 320 žáků. Zároveň tak obvinila vedení města, že trestají nedůstojným prostředím pro družiny děti této školy za to, že se tam kvalitně učí. Paní místotarostka oponovala, že dle projektu mají být na půdě pouze jazykové učebny, a ne družiny a že pokud se objeví dotační titul, ze kterého by byla šance peníze pro tuto vestavbu získat, určitě o ně budou usilovat. Na druhou stranu, jak do diskuse zasáhl pan Kudrnovský (ředitel MŠ a ZŠ Bílá Třemešná), ve městě je v ostatních školách dostatek místa a není tedy důvod kapacity v ZŠ Podharť navyšovat. Návrh paní Vaňkové nebyl přijat.

Při schvalování rozpočtové změny přišlo také na řadu téma čističky. Zastupitel Bém se dotazoval na současný stav jednání vedení města se současnými vlastníky ČOV a poukázal na nové dotační výzvy na výstavbu ČOV. Na přímy dotaz, zda pan starosta již osobně viděl současného majitele ČOV, mu pan starosta odpověděl, že neví, protože neví, jak vypadá.

Do závěrečné diskuse se kromě občanů zapojili také zastupitelé. Pan Kratěna vyzval na popud občanů pana Dušana Sedláčka k osobní odpovědnosti za nekácení stromů povolených ke kácení. Poukazoval mimo jiné na stav bříz v ulici Spojených národů a lip v ulici Nedbalova.

Pan Kiriakovký všem přítomným zvedl náladu fotkou tří Číňanů v areálu pivovaru Tambor, kteří projevili zájem nejen o pivo Tambor, ale také další spolupráci s městem a vyžádali si setkání se zastupiteli města. Členem této čínské delegace byl, dle slov pana Kiriakovského, majitel čínské cestovní kanceláře a předseda česko-čínského centra pro přátelskou výměnu. Pan Kiriakovský v tomto případě zdůraznil šanci pro místní cestovní ruch.

Související články
Zápisky ze záříjového zastupitelstva - matoucí rozpočtové změny a nezodpovědný radní
Zastupitelstvo rozhodlo o osobnostech města za rok 2014
Zítřejší zastupitelstvo uvítá nového člena - Mudr. Petra Hroneše
Zápisky z březnového zastupitelstva. Zastupitelé se učí obhajovat svoji práci.
Pozvánka na 9. zasedání zastupitelstva města Dvůr Králové nad Labem (8. června 2016)
Související odkazy
Královské věnné město na horním toku řeky Labe s 16 tisíci obyvateli, malebným okolím a známou zoologickou zahradou specializovanou na Afriku.
 
Vaše komentáře

Přečteno 269x
 
01.03.2024 - Kvůli zbořenému mostku je uzavřená silnice 3008 mezi obcemi Úhlejov a Třebihošt. Uzavírka bude z důvodu opravy trvat minimálně do 15. dubna 2024.
24.01.2024 - Odbor dopravně-správní se v Trutnově stěhuje do nových prostor: Horská 52, bývalá budova Texlenu, 4. patro.
05.01.2024 - V okolí Braunova Betléma na území Hřibojed proběhne v sobotu 6. ledna 2024 od 9 do 13 hodin honitba. Prosím počítejte s omezeným vstupem na toto území.
06.12.2023 - Důvodem mohutného výpadku dodávky elektřiny v úterý 5. prosince byla technická závada v rozvodně Neznášov (mezi Habřinou a Rožnovem na Jaroměřsku), konkrétně zkrat na podpěře. Výpadek byl hlášen od Nové Paky až po Jaroměř. Zdroj: ČEPS.

Volná pracovní místa

Všeobecná sestra (Domov důchodců)

Terénní pečovatel (Diakonice ČCE DKnL)

Aplikační technik (JUTA, a.s.)


Kalendář akcí
4.10.2023 08:00 - 31.05.2024 17:00
Technická hodinka (nejen) pro seniory
4.10.2023 08:00 - 31.05.2024 17:00
Plaveš ve škole?
29.03.2024 18:30 - 29.03.2024 21:30
Taneční večer s živou hudbou - Revival